Navigacija na poti

Si predstavljate čase, ko so za pravo izbiro poti ljudje uporabljali zemljevide v papirnati obliki? Ti časi niso daleč nazaj, a vendar hitri tempo življenja zahteva modernejše rešitve. V današnjem času se ne moremo ustaviti za dlje časa, da bi preverili, ali smo v prejšnjem ovinku pravilno zavili. Potrebno je hiteti na vsakem koraku, da ujamemo dogodke, da lahko v enem dnevu opravimo goro opravkov, ki smo si jih naložili na svoja ramena.

Navigacijske naprave

Navigacija za avto je postala nepogrešljiv pripomoček. Ničkolikokrat moramo na pot v kraje, ki jih še ne poznamo, pri čemer smo vedno nekako časovno omejeni. Da na cilj prispemo pravočasno, nam pomagajo navigacijske naprave. Te so v različnih oblikah. Lahko jih kupimo kot samostojne naprave, lahko jih imamo nameščene na naših pametnih telefonih, možno jih je kupiti že kot del avtomobila.

Mnogi avtomobili imajo navigacijo že vključeno v ceno. Ta je dostopna preko zaslona na dotik, ki ga imajo vgrajenega serijsko. Z napredkom tehnologije je navigacija postala dovolj zanesljiva, da se smatra kot normalni del vozila. Prav zanesljivost je tista lastnost, ki jo iščemo ob uporabi le te. Načini, da ostajamo na pravi poti, so danes že zelo dobro razviti.

Izboljšave navigacije v prihodnosti

Z dodatnim razvojem se bo navigacija za avto predvidoma še izboljšala. Cilji vodijo po poti razvoja avtomatsko vodenih vozil, ki jih ne bomo rabili manevrirati kot doslej. Igrali naj bi le vlogo nadzorne osebe, avto bi nas pa na cilj pripeljal sam. Za takšna vozila je zelo pomembno, da so navigacijske naprave razvite do potankosti. Do takšnega razvoja najbrž ni več zelo daleč.

Avto prihodnosti

Avtonomna vozila, ki lahko vozijo brez voznika, še nekaj časa ne bodo na tržišču. Težave nastajajo pri usklajevanju voznih lastnosti vozil z nepredvidljivimi spremembami v okolju. Tehnologija še ni napredovala do te mere, da bi lahko ponudila varno vožnjo v trenutnem prometu. Ljudje nismo dovolj predvidljivi in zato se tehnologija ne zmore prilagoditi na naše delovanje. Kot je vsem znano, se tehnično razviti sistemi odzivajo po logičnih principih. Njihovo reakcije tako niso zmes logike, čustev in volje, kot človeške.

V isti kategoriji:

About the Author

You may also like these